Stumsexfilmslektion (fast säg inget till rektorn)

100 år av sex på duk är synnerligen intressant, fast vi hann ju inte se mer än halva stumfilmsperioden dvs ca 1910. En pastor måste vara dagens roligaste. Han var nog frustrerad och sa(ungefär) "Jag ger hellre min son 2 öl än att han får gå och kolla på vampiga/nakna kvinnor på bio!". "Nakna". "Vampiga". Och vilket rabalder det blev av den första filmkyssen, jisssseees. Vad allt förändras.  

Hallå skit gå å dö

Onsdagar är generellt bra dagar. Det är de dagar som man får ut mest av denna kurs. Vi har Tomas, våran präst hela dagen uppe på PC(pilgrimscentrum). Tomas är underbar! Han är inte typen som tar upp en massa space. Han ger andra utrymme. Tänk om man kunde vara som han. Lika lugn. Lika klok. Lika tillitsfull. Lika säker. Grejen är att det inte känns helt omöjligt... om typ 100 år=). Så därmed blir han en bra förbild istället för en omöjlig piedestal-bild av ett ideal. De flesta som jobbar på PC är grymma. PC är inte helt pjåkigt det heller. Kommer sakna det. Lugnet, friden, skön atmosfär. Får åka dit på retreat ed i framtiden. PC är faktiskt hela Sveriges pilgrimscentrum, checka in www.pilgrimscentrum.se (tror jag) och se efter själva. Fast det är inte utpräglat ekumeniskt iom att svenska kyrkan styr och ställer där. Men husmor är missionare=).
Vi inledde dagen med morgonmässa, som brukligt, i klosterkyrkan. Sofia predikade om en schysst farsa och om domdagen på ett positivt sätt. Det var hennes första predikan någonsin och hon var duktig. Jag brukar inte slösa med komplimanger... av någon dålig ovana... men henne ville jag lyssna på. (haha men nu när jag försöker erinera mig vad predikan handlade om ytterligare så är det ganska blankt...av olika anledningar). 
Min klass ska även ha hand om högmässan (jag vet, det heter inte högmässa utan ngt annat) den andra advent. Det kommer bli ett performence, det är iaf min rädsla.. Vi är 11 personer i klassen, sen ska det vara 4 präster, 1 diakon, kyrkvärdar...hujedamig, vi kommer vara 20 personer framme på "scenen". (scen?). Jag ska läsa evangelie-texten, "så lyder det heliga evengeliet....lovad vare du kristus", ute i processionen. När vi går ut i kyrkgången ska jag ha bibeln ovanför huvudet -vad sjuttsingen är meningen med det?? Jag kommer få kramp i armarna ju! Och om jag är extremnervös så kommer bibeln inte vara stilla utan svajande som ett blad i vinden=). Fast extremnervös kommer jag inte vara. Nejnej.
Och dela ut nattvard. Jag är även med i predikogruppen även om det inte innebär att jag ska predika. Vi sitter och tänker ut något smart om texten med surdeg och frön som blir till träd där fåglarna bygger bo. Men en sak ska ni ha klart för er, och det är att det är inte Lätt att skriva en predikan med flera andra. Annars är det ju bara att fokusera på vad man vill säga, vad som är viktigt för mig, och sen köra på det. Sen kan man vinkla saker och ting så det passar.
...Att vara präst måste innebära en väldigt stor arbetsskada. Haha det märkte jag innan när jag satt på toan och stirrade på mitt duschdraperi. Mitt duschdraperi är vitt med stora prickar med ringar i olika färger runt omkring. Då började jag tänka "frön! vattenringar! sprida! heligt vatten! om nån blir blöt så lär andra bli det!". jaa=). 

Igår satt jag, pernilla och erika och hade inför julen-fika. Det hela började väl egentligen med att jag och pernilla var och handlade på konsum(veckans nöjde=). Självklart köpte vi glögg (uttalas glügg), lussekatter, pepparkakor, chockladadventskalender. Sen gick jag och erika på slottets julmarknad. Den julmarknaden är upphausad som bara den. Alla vasstenabor blir helt lycksaliga inför tanken på den. Haha. Varför då undrar jag? Först var vi på hantverksdelen. Jag fick hålla erika borta från alla kitchiga "jag kan göra en sån själv" julsaker. Usch. Fattar inte att folk vallfärdar dit. Ja det var iaf innan jag kom in till matmarknaden. Åhå. Åh. Vit glögg, marmelader, marknadsgodis, skorpor, naturgodis(men vissa var ruskigt äckliga och fastnade i tänderna), korv, rött glögg(av tranbär, lingon, blåbär, vildbär?), bröd. Ja sånt där som man kan gå och småäta av. Och jag kände mig lite som Amelie från montmatre när jag gick och stack ner händerna bland kaffebönerna. Himmelriket. Tyvärr smög vi inte upp i slottstornet. Fy vad jag vill det! Det finns inte mycket annat som jag vill mer här i världen än att smyga in i slotts hemliga vråar!
Sen gick vi hem och fikade, som sagt. Glögg är helt underbart och kan inte förstå att jag avskydde det för 3 år sen. 
Fö så konstaterade jag och erika att vi har berikat varandras ordvockabulär. jag>erika -Hallå! skit. erika>jag -gå å döö.
 
Haha kära vänner och andra okära vänner. Karusellen Linnea. Såå absurt. Och om du tror att du vet vad det är som är absurt så kanske du har rätt. (men nä). Det finns en tredje gången gilt, en andra gången gilt, samt en första gången gilt. (så du har tre chanser). Helen -nä.
Och jag är i stort behov av ett place i Uppsala att leva och bo på. Iaf i vår. Annars blir det väl gbg. Så mycket smidigare. Men uppsala lockar mer. Så om du vet mer än jag om boendemöjligheter... tack. 

Ska hem i helgen. 5års-återträff känns stort. Är vi så gamla?
Sitter en tjej här i tornet som spelar musik. "Musik"? grrr. Fast då menar jag inte smörmusik(även om den tyvärr existerar), nej hon har lite mer utvecklad musiksmak än så.. kan bli ngt bra av henne tillslut. Men suck. Utvecklad har jag snott rakt av från min mamma. Hon gav en ? von Otter skiva till Anders D i 50-årspresent och hänvisade till hans mycket väl utvecklade musiksmak=).

/Le    

Fredag

Jag visste inte om det förrän nyss, men jag är i himla stort behov av en klokpetterpromenad. Så om någon skulle vilja fixa hit honom nu skulle jag vara tacksam. Inte mycket fungerar och där kommer han in i bilden, en väldigt bra förmåga besitter han=).  

Jag är hemma med hela "familjen Ekström", med allt som det innebär. Det är himla skönt ska jag säga. Klarar inte av flera konflikträdda personer. Konflikträdda personer finns ju Överallt! De förpestar även om de inte är medvetna om det. För även om de kväver sina känslor så märks de ju av. Hoppas vi tillsammans kan jobba bort konflikträdslan i vårt samhälle, för den hör inte hemma här, och har aldrig gjort så. Det är också en av anledningarna till skönheten med att vara hemma.  

Idag var det 50årskalas nr 1 Anders Dahlqvist. Han är en sann förebild. 
Imorn är det 50årskalas nr 2 Bo Sandahl. Sann morbror. 

Love actually går brevid mig. Åh. "All I need is you, and you, you". Blajja.

Och ändå har den här veckan vart underbar på så många vis.

Topp
1.Matchen då HV vann med 8-6 mot lhc. 
2.Jkpg var välbehövligt. 
3.James Bond var hyfsat bra. Det var ...intressant. Daniel Craig har väldigt biffig kropp. Så ni vet=).
4.Emeliesamtal
5.Kajsa

   

HåVeeeblåå

HAha. Idag ska jag på hockeymatch. Muha. Lhc möter HV71 och det är en förbenat dum fråga att fråga vilka jag hejar på=). "Hv blåå, Hv blååå" kommer jag och henke stå och skrika.... eller alltså. Vi skulle om det inte vore för att matchen spelas på lhc´s hemmaplan dvs i Cloettacenter och att vi antagligen sitter mitt i fiendeland. Jag måste verkligen lägga band på mig. Men jag börjar redan bli nervös. Fatta om HV vinner! Då är de 1 poäng från Timrå, + att Timrå har spelat en match mer. Snart serieledning. Jag ska inte ha röda kläder på mig.  
Ska bli skönt att komma härifrån, om än tillfälligt. Seriöst så dör man här (hur många gånger har jag inte sagt det?). Jag fattar inte. När jag gick på hjälmared så...ja rastlös var man då inte! Folk ville hitta på saker, trots väldigtmycketpålandet-skola. Spela spel kunde man alltid! Men inte här då, ah utom möjligtvis schack då. 
Imorn blir det en sväng till Jönköping, hem, a6 och hem hit, sen på torsdag väntar premiären av James Bond, i Motala kl 23.59 (tycker det ska bli väldigt kul att gå på premiär där och då=), och sen på fredag åker jag hem. 
Idag hade vi dock en intressant lektion, utan lärare hehe. Vi kollade på "existens" (älskarälskar låten) om svenska kyrkans dåliga arbetsmiljö. Det är helt sjuuukt. S.K ligger i toppen av alla svenska organisationer/företag på anmälningar. Orkar inte skriva ner allt smart och allt korkat, sliskiga egenkära män samt om underbara AnnaKarin Hammar som är så sund och härlig och frisk..   
Ha det gött.

/Le 

Jag har stora behov av att få säga dessa osammanhängande ord

Kajsa...Linnea-film?!? Vill förtydliga detta med romantisk film. Romantiska filmer inbegriper inte highschoolfilmer, kassa filmer, med helt befängda och felaktiga normer och värderingar, tex fula ankungen-temat. Romantiska filmer ska vara välgjorda, helt enkelt bra draman eller alternativt komedier. Och jag ska må bra av filmen, gärna bli romatiserad av den, samt så får huvudpersonen hemskt gärna vara lika pirrframkallande som mr Darcy haha.
   
Ska bli skönt med helg -intalar jag mig, trots vasstenas brist på a l l t.
Städa, handla (bröd, frukt å grönt, mååste ha nån iqbefriande skvallerdamtidning och godis), läsa (har lånat C.J.Oates Blonde på allt för många sidor), skriva brev (till dig och dig antagligen), laga mat (chickennuggets och ris, makaroner och köttbullar mums, har jag sagt att jag funderar på att bli vegge?), motionera (äckliga tycklingerundan, vad annars?), besöka nån kyrka eller pc, samt standarden Idol ikväll. Det är min plan med helgen. Spontanbesök nån? Döö.
 
Den glada nyheten är att idag har allergin faktiskt börjat lägga sig. Tackochlov.
Jag har varit  i r r i t e r a d  i nästan 2 veckor till och från, med en HÖG kulme tisdag-torsdag. Förlåt mig, om du blivit orättvist drabbad av det.
Det är oerhört skrämmande med vissa (blivande)kyrko(arbetar)folk. Fy farao vilka överkörare* det finns! Jag försöker inte säga att jag inte kan vara sån med ibland, men... nu känner jag mig som en lite trehjulingscykel jämfört med långtradare-minst! (förstår ni min bild-liknelse?). 
Min klass är synnerligen intressant, med många faktorer som vi tillsammans försökte jobba på att acceptera och respektera. Dessa faktorer växer sig allt starkare och blir bara mer irritationsbenägna och egentligen kan de dra dit pepparn växer. Det finns inte mycket som jag avskyr så mycket som skenheliga människor. Särkilt inte (vad brukar man säga) vargar i ulvkläder? Fan som from ängel?  skit på er. Folkhögskola är inget för mig.
Om det inte vore för sammanhanget skulle det vara fullt krig. Vi skulle sitta och kasta sudd på varandra om vi gick på lågstadiet. På mellanstadiet skulle vi hitta hackoffer. Vi skulle snacka skit om varandra inför och till varandra om vi gick på högstadiet. Om vi gick på gymnasiet skulle vi skita i varandra och i skolan. Men nu är vi "vuxna" och "mogna". Vi måste agera väl. Du kan seriöst känna folks auror. Det är inte ens en idé att försöka låta bli. Intensivt svarta tunga är de. De finns högst konkret. Välkommen.  
Högskola låt mig bliva din. 
Sicken en.  
Jag var på Motala bokmässa i onsdags. Där fick jag höra en träffande replik. Kommer dock inte ihåg hela. Men den stämmer ju so here we go "Förr i tiden hade vi respekt för prästen, klockaren och läraren. Idag har vi respekt för bilprovningen, skattemyndigheten och"...? 

Den bästa AHA:n måste ändå bli med diakonen Kerstin,  om att låta tro, liv och lära bli ett, som det står i vigningslöftena. Hon sa "I första hand är jag mig själv, i andra hand mamma, i tredje hand kristen och i fjärde hand mitt yrke.". 
 
Nästa vecka blir go. Ska vi längta dit?
Då kommer min Erika Knight-bok lättvirkat. Helt underbar, upptäck den. Var på shoppinghumör igår. Tackochlov att jag befinner mig Vasstena, annars hade min ekonmi vart dubbelknäckt istället för bara knäckt. 

*Överkörare innebär så mycket mer än bara ett ord. Snarare en spyramsa. 


/Le

Allergi, Palestina vs Israel, romantiska filmer

Får man vara allergisk mot mnsk? för det är jag. Så det skriker om det. Jag vill ha min syster och resten av familjen hos mig så jag kan få bara vara. Slå slint, diskutera och skita i följderna...=). Det vore bara så skönt(snäällla maja kom hit till helgen). Det har vart lite mycket de senaste 2 veckorna. konstant.
I helgas var jag på retreat (något som rekommenderas starkt, fast va där utan vänner -så du inte börjar skratta av en blick- och på ett ställe som du inte har en relation till annars). Igår var det den underbara diakonen kerstin i st:lars i lkpg som inervjuvades, och så domprosten peter förstås. Lägg namnet S Kaola på minnet. Han hade gjort en underbar tavla där.  
Idag har jag lär tmig hela palestina-israel-konflikten. Jag, Erika och Sofia kom fram till;
1.Häv Israels ockupation av Palestina, släng ut folket från respektive "landremsa", för att senare integrera folken tillsammans 2.Riv murarna 3. Satsa på nästa och nästa och nästa generation, skit i gubbarna 4. Bilda ETT land, FN ska hålla sig så långt utanför som möjligt 5. Ja, här var det fler exempel men nu ska jag sticka iväg och kolla på filmer med Maja f. Fö igår kollade jag på stolthet&fördom i 5-6 timmar, den gamla versionen. Jag tänker inte förneka det längre,  har jag gjort allt för länge för min omgivnings tycke och smak, -jag älskar jag romantiska filmer! åh ja. Och Stolt över det är jag också. Girlpower=). yeah.    

Rubriken får inte bestå av enbart blanktecken

Det finns inte en enda cell i min kropp som vill.
Inte en enda. Och hur många celler finns det inte i en kropp?? Folk, ni kan skratta åt min velighet, men nu är det faktiskt inte roligt. Innan har jag viljat så mycket och så olika saker att det har vart svårt att veta vad jag ville mest. Nu trodde jag att jag visste vad jag ville...men tji fick jag. Fyyyy bubblan. Det här är en tragisk dag. Inte i ett tragiskt liv. Men om det kommer många tragiska dagar så lär tragiska kvoten fyllas på.
Jag får helt enkelt bota tragiskheten med stolthet&fördom -och ja, jag är helt och totalt insnöad i den. 
(samt skolk. har en skev bild i huvudet av att det är bättre att försvinna än att stanna kvar när tragiskheten infaller).

Har precis haft stumfilms-block. Rolf(lärare) är speciell. Jag tycker om honom. Men däremot tycker jag inte om filmerna vi ser. Filmerna speglar en tid då männen och kvinnorna var allt annat än jämställda. När regissören dessutom fösöker göra filmen komisk så blir det bara äckligt. Kvinnorna får inta "kvinnorollen" till 1000, och det spelas väldigt mycket på klyshor. Förra gången så satt jag och kokade av vrede(fick hålla i mig i bordskanten för att inte gå ut ur rummet i ren avsky), då filmen vi såg påminde väldigt mycket om dagens våldtäkter. Kvinnan i totalt underläge och männen bara leker runt och har noll hjärna. Jag tycker inte inte om stumfilm mao. Fast Chaplin Är bra, och det inger hopp.        
 
Det bästa
a) ronjaskrik med tove b) lektion med erika haha c) Pc d) att ha min egna lya e) återse vissa mnsk.det är intressant.vilka jag blir glad av att träffa.vilka som jag inte blir lika uppåt av.det sura är att ett flertal av de jag blev äkta glad för, kommer jag inte att hinna lära känna ordentligt innan jag slutar.så är det.   

/Le

Ok jag ska förklara!

Vad bra att det finns väljbara rubriker. Då slipper jag komma på det med.
Gillar skarpt mitt bloggnamn, det säger lite om min humor. Slå gärna upp det.

Jag har kollat på "stolthet & fördom" 3 gånger på 2 dagar... Den är helt underbar. Jag älskar den filmen. Och nu när jag har den på dvd så får jag dessutom se extra bonusmaterial, tex det hollywoodiga slutet, som är så mycket bättre än det anpassade europeiska slutet. Mr Darcy's "and I love, love, love you" är så åh. Allt är vackert. Därför har jag också flummat ut. Därför passar jag och min vän ,som sitter till vänster om mig, på att skaffa blogg. Då har vi något att skylla på. Fast egentligen så har inte hon något mer att skylla på än mig. Så dumt av mig. Ursäkta.

Jag var alldeles fascinerad när jag var hemma i jkpg och satt på bussen hem. Så mycket olika intressanta människor, ansikten och samtal.
Kom tillbaka hit till Vadstena(vasstena) igår. Tro det eller ej men folk har faktiskt förändrats. Circus 5 personer har klippt sig, varav en kille har klippt av sig allt himla hår. Jag visste väl att det skulle finnas något bra under allt det håret. En annan tjej har klippt av sig sitt långa vackra yviga hår till en fager killfrilla. Coolt. Så det händer saker här i vasstena som gör en alldeles exalterad! Har faktiskt sett ovanligt mycket folk, på bara en dag. I simhallen(där jag skulle vara så hurtig och köpa ett träningskort) fanns massa små barn, och riktiga 30åringar. Samt i klosterkyrkan där små fjortisar, typ min brors ålder och agerande, hade ungdomsmässa. De sjöng helt annat än tidegärder, vilket var en lättnad. Där var även Tomas the priest. Han är bra. Frågade honom om hans syn på dop, och om det bara(varför) är präster/pastorer som ska få döpa
(vilket jag tycker är helt befängt. allt som står i kyrkans/samfunds/församlingars stadgar är befängt). 

Bosses lektioner i Diakoni och samhälle är mer än intressanta. Han kan så mycket att man får tänka igenom vad han säger både en gång och två, vilket man inte hinner alltid. Hans mun går i ett. Han har mycket att lära oss. Idag skulle vi diskutera diakoni utifrån det evangelium, som vi alla hade valt att läsa över lovet(natuligtvis hade alla läst ett evangelium också, det var ju läxan.ellerinte.). Men jag hakade upp mig på vad sann människa kontra sann Gud betyder. Bosse snackade om Logos. 
Dessutom sa han att Jesus kom för att uppfylla den mosaisiska lagen(10 Guds bud) så egentligen kan vi mer skita i den lagen. Vi behöver inte känna någon himla gt-press, vi duder alldeles utmärkt ändå. Gud välsignar sin skapelse.
Däremot har vi ansvar för våra liv, och de värderingar som ligger i den lagen, kan vara ett sätt att få oss att inte leva självdestruktiva liv. Jag fick en aha-upplevelser. Vet inte hur jag ska skriva ner all kunskap. Hade även en kallelse samt en tro,liv,bekännelse-uppgift. Du ska tro att det var nyttigt!

Detta låter otroligt insnöat. Men ibland är det kul att vara insnöad. Bara man låtsas tillräckligt väl och leker med.
Ha det bäst!
/L 
  

RSS 2.0