Husmorslek
Israel & Palestina
Med sänkta axlar, kulturkrockar och förväntningar tog bacillerna över min kropp. De närmsta dagarna gick jag runt i ett förkylt töcken. Jag kände inte igen mig själv, och hur skulle då våra palestinska vänner reagera på mitt ickejag?
Under dessa dagar träffade vi en grupp på 8 palestinska tjejer på Wiam, ett studiecenter som har inriktat sig mer på kvinnor. Tillsammans hade vi workshops om kvinnor, styrka och rättvisa, resolution 1325, hedersmord och konflikter. Varje måltid fick vi hummos och tiotal andra tallrikar och pitabröd. Glöm inte vattenpiporna som var och en motsvarar 8 cigg. Vi gjorde utflykter till flyktingläger som har funnits där sedan 1948. Vi gick förbi många mintgröna dörrar. Vi såg tunnor på taken var vi än tittade. En av palestinernas få möjligheter till dricksvatten. Israel har nämligen dragit muren (2002) på så vis att de har isolerat palestinerna från vattenkällorna. Jag pratade med en man som sa att de i hans familj levde på så lite som 2 liter vatten varje vecka. Med ett så litet vattenintag borde de vara döda nu..
På den fjärde dagen började jag tillfriskna, och en anledning till det var det turkiska badet som vi besökte. Jag fullkomligt älskade att få ligga på det heta stengolvet och känna ångan ta sig in i kroppen och få svettas ut baciller.
I samma veva besökte vi universitetet i Nablus och där vi fick vi för första gången, på vad som kändes som en evighet, träffa män. Moderna män som faktiskt ville ha en förändring. Det och att vi besökte en "trygg" miljö hjälpte mitt tillfrisknande helt klart. Vet du att en tredjedel av alla kvinnor i palestinska äktenskap blir misshandlade? Våra palestinska vänner var chockade efter universitetsbesöket. De var chockad efter att vi hade kollat på en film om hedersmord.
Det är så lätt att komma som västerlänning och få våra liv och kulturer att verka perfekta. Man menar inte att trycka ner på den palestinska kulturen, men demokrati och jämställdhet är sådant som är självklarheter för oss och borde vara på fler platser. Därför vill man skaka om kvinnorna där nere, inte skaka dem ur sina slöjor, men skaka om dem så de inser att om det ska till en förändring där nere så hänger det på dem. Männen har inte klarat av det så bra hittills.
Något som chockade oss svenskar var alla infrastrukturshinder. För att ta oss till Nablus fick vi åka igenom många checkpoints. Nablus är som ett enormt ghetto, och det är ingen missbrukning av ordet. Jämte Wiam i Betlehem gick muren som hindrar vänner från att träffa sina vänner. Muren är minst 5 meter hög med taggtråd högst upp och med bevakande vakttorn överallt. Omänskligt är det. När vi skulle lämna Palestina för Jerusalem åkte vi igenom flera checkpoints för att tillslut ta oss in i den sista chockpointen. Det är dessa checkpoints som ni kan ha hört talas om. Det är dessa som gör att det kan ta 5 timmar för en palestinier att ta sig till jobbet. Vakterna sitter bakom tjockt glas, deras röster kommer genom ekande högtalare, galler efter galler, staket efter staket, allas väskor röntgas. Ohumant, kränkande och odemokratiskt är det.
Vet ni varför Israel inte tar över hela konfliktområdet? tro mig, de skulle kunna om de ville. Om de tog över allt skulle de även behöva ge medborgarskap till alla palestinier. Då skulle Israel inte länge vara en judisk stat utan ganska snart bli en arabisk. Segregation kallas det visst. Apartheid.
Det intressanta är att när man pratar med båda sidor av konflikten så vill alla bara ha fred! Men man vill inte leva med de andra. De ser inte hur det skulle kunna fungera. Känns känslan hopplöshet igen?
I Jerusalem hade vi äntligen några halvlediga dagar. Vilket behövdes då allt hade vart extremt intensivt dittills. Dessa dagar spenderades prutandes i gamla stan, plaskande och soldrypande i döda havet, strövade i Jerico, västländskttörstande på en pizzeria i moderna judiska stan, promenerande på olivberget, olagligt inne på muslimska kyrkogårdar, med stor vördnad och häpnad vid klagomuren, korsfärstelsekyrkan, alternativa korsfästelseplatsen (fint det), och det mest fantastiska och häftiga gav muslimska brödraskapet oss nämligen tillåtelse att gå in i al aqia-moskén och klippmoskén. Moskér där främst den första knappt tillåter kvinnor att ta sig in.
I Jerusalem bodde jag och Frida i ett långsmalt rum med minst 5 meter i höjd. I rummet, som höll på att repareras, gick vattenrör och varje natt vaknade man av att man trodde att det var en flodvåg där inne. Hela rummet dränktes i forsande vatten. Utanför låg baren som spelade musik till tre på natten. Halv sju satte kyrkoklockorna igång med en ickestillsam trudilutt. På detta hotell har Selma Lagerlöf skrivit sin utvandrarserie. Coolt va?
Efter Jerusalem bar våra vägar till Beitd'oren, ett israeliskt hippie/naket/yoga-ställe med råttor springande på taket. Isolerade på detta ställe en mil från medelhavet skulle vi överleva med nya (vad vi trodde) extremvänster israeliska vänner. Men innan vi kom dit mellanlandade vi i en israelisk trädgård där vi fick lägga oss i det gröna gräset, plocka apelsiner från träden och slänga toapapper i toastolen.
Med den israeliska gruppen var fokuset i workshopsen om konflikter, makt och militären. Vad bär upp militären? Varför vill man ha makt?
Vet du att alla skolor får tidningar utdelade till sig i propaganda syfte från staten? Vet du att det är vanligt med reklamer typ "min son är värd det bästa, därför får han dessa kakor när han kommer hem från militären" eller "är du också rädd för att det ska ringa någon mitt i natten eller att det ska knacka på dörren? dessa piller (typ alvedon) lättar din börda". De lever i en enda stor militäriskt sk demokrati där man ÄLSKAR sitt land. Man är stolt över att få tjäna sitt land. Men ändå, en undanskyffad siffra är att 50 procent varje år ansöker om att slippa göra militären. Militären varar i 3 år. Om du blir tvingad att göra militären, men ändå vägrar så blir du kallad varje år tills du fyller 40 år, och för varje gång du vägrar så åker du i fängelse några veckor.
En av dessa israeler kallade mig för rasist. Vi diskuterade vad nationalism innebar, och då kom vi in på rasism. Hon menade på att om man åker till ett land och suger ut landet på kunskap, hantverk, resurser så är man rasist. Då drog jag exemplet att om man äger förslagsvis H&M och beställer en order från Thailand, är man rasist då? Svaret blev ja. För mig är detta kapitalism. Så jag ställde motfrågan om det betyder att alla svenskar är smygrasister eftersom i princip alla har ett H&M-plagg från Bangladesh. Ja, vi är alla smygrasister. Nu vet ni. Det är hemskt sårande och kränkande att få höra något sådant. För mig är rasism ett så stort ord och betyder att jag talar illa/behandlar/nedvärderar ett folk.
Men ändå. Intressant att vi kan göra så olika tolkningar. Och när jag satt med hon den israeliska tjejen så var det med en svensk också, och hon var också väldigt långt ifrån min ståndpunkt. Men de har fel så.. Det ger mig bara perspektiv på hur livet kan gå från dramatiskt svartvitt i en viss ålder, till färggladare gråskala i en annan ålder.
När vi skulle flyga från Tel Aviv hem till Sverige så måste jag säga att det sjukaste jag upplevt hände. Vi gick inte bara genom en säkerhetskontroll, nejnej, utan fyra. Kanske för att vi bedömdes som 'orena turister'. Kanske för att Israel är en sjuk demokrati. Varje kontroll skulle fråga ut oss. Röntga packning och oss. Gräva i packning. Förhöra oss.
Fick en sång tillägnad: Linnea slut, efter att jag hade sjungit ho-sanna, hej-sanna, sanna, sanna-ho.
Fick nytt smeknamn: Färgparasiten. Hemskt trevligt!
Fick nya tankar. Erfarenheter. Perspektiv. Prioriteringar.
Du förstår att det har varit en extremt märklig resa. Intensiv, spännande, tröttsam, intressant, och rolig resa. Jag har säkert glömt massor av ting, men då får du väl fråga! Det jag är mest glad över när det gäller denna resa är att jag åkte med ett så vansinningt galet underbart gäng av kvinnor och flickor. Och jag skulle kunna skriva ett uppskattnings&tacktal till var och en av dem, men framförallt till Frida, Helga, Linnea, Sanna och vår resepedagog Gabriella.
Positiva saker med att vara här IV
Köpte en mörkblå klänning med vita prickar. Tight upptill, hjärtformad klassiskt, ganska kort med volangkjolar. Och den positiva saken med att vara här IV är att i Sverige får man använda sådana klänningar! Men jag kan ju inte använda den jämt. Måste välja mina första tillfällen med omsorg. Sen är det en annan sak att jag redan har 3 prickiga klänningar.
Bubblare: mina scouter.
Positiva saker med att vara här III
Att man faktiskt kan påverka! Jag har tröttnat på Monkis ickeesxistens i Jönköping (men de finns i Växjö och Kalmar.. och ett trettiotal andra ställen). Därför skickade jag ett mail till [email protected] och fick svaret: "monki planeras öppna överallt runt om i landet & världen utanför! Håll tummen att vi kommer till Jönköping! Tack för ditt mail." Håll tummarna hårt, och skicka ett mail till Monki du med, för jag vill ha hit Monki.
Positiva saker med att vara här II
Men, den positiva saken med att vara här II är den vita, tjocka, isolerande, kalla, knarriga 2 meter höga snön! Den ger mig vingar! Inte. Så bra ljuger inte ens jag. Men de två sköna och roliga lördagar som jag har framför mig är ren och positiv sanning. Först ut är Jonas Gardell och det kan bara bli rå och genuin glädje utav det. Sen kommer Årets fest.. Och vem vet vad som faktiskt sker då?
Positiva saker med att vara här I
Faktiskt fel Jerusalem
Men ett "Du är så fin" räcker långt. Ja alldeles utmärkt långt.
Shalom
Resfeber
Men, det är på grund av detta som jag inte snackar så mycket om min resa. Jag snackar hellre fest eller att jag klarade dagens tenta (JA! Den påminde om att göra körkortsteoriprovet, läskigt), för de är hyfsat hanterbara och kontrollerbara. Där vet jag vad jag kan förvänta mig.
När jag tänker på resan tänker jag på språkkunskaper, tullen, hönsgård, väder, på vad jag ska packa och på tidningsintervjun imorn. De är det enda konkreta. Men jag har resfeber. Febern nådde sin topp i söndags, men då var det så mycket nerver inblandade från alla möjliga håll att allt blev en enda stor extremnerv. Det är på sätt och vis sorgligt att åka iväg, för det känns som om jag tar adjö till folk. Igår var det farväl till sara och syster, idag elin, imorn frida och karin, nästsist ida och sist familjen. Jag har flera telefonsamtal som jag hade viljat ringa innan avfärd, men jag kommer ju tillbaka. Det är ju ändå så. Men innan dess har jag en klimatkonferens att förbereda, en mobillista att skriva, packning att fixa, en kyl att rensa ut, diska, en intervju att hinna till, skola, yoga, klättra med scout, läsa 300s som tydligen var obligatoriska innan resan, skicka iväg brottsregister och jobbmail, samt sova. Jag behöver sova. Klockan ringer halv sex imorn.
Drömmannen


Johan Norberg & Salem al Fakir
I just don't know what to do with myself!

Det är vi som ska fixa freden i I/P. Men innan dess, vilka tror ni åker fast i tullen? Största skräcken ju. Inte självmordsbombare.